Ikebana International

Chapter # 215 The Netherlands

Interessante Websites
Algemene informatie
www.ikebanaHQ.orgWebsite Ikebana International Hoofdvestiging Japan
www.ikebana-info.nl Website Nederlandse Ikebana Vereniging
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Mailadres om de nieuwsbrief aan te vragen
www.ikebana-biberach.deNieuwsbrief (Informatie van verschillende Chapters)
www.ikebana-europe.orgInformatie van verschillende Chapters in Europe
Nederlandse scholen
www.ikebana-ohara.nl Website van Ohara Chapter Nederland
www.ikebana-ichiyo.nl Website van Ichiyo Chapter Nederland
www.ikenobochapternl.com Website van Ikenobo Chapter Nederland
www.sogetsubranchnederland.nl Website van Sogetsu Branch Nederland
Websites van Europese Chapters
www.ikebana-berlin.de Berlijn Chapter # 246
www.ikebana-international.ch Zürich Chapter # 214
www.ikebana-international.beHana Chapter of Belgium # 248

 

 

 

 

 

20 mei 2023, Biesbosch

Afsluiting Seizoen 2022-2023. O.l.v. Natuurgids René brengen we een bezoek aan de Biesbosch, waar we een uitgebreide wandeling maken en onder zijn leiding een kijkje nemen in dit prachtige natuurgebied. Met een goed gevulde picknick mand genieten we in de natuur van de lunch. We vervolgen onze wandeling en aansluitend bezoeken we Versteeg Manden. 

 

1
2
3
6
11
10
9
8
7
12

 

 

 

FunctieNaamE-mailTelefoon
PresidentDhr. Jean BrouwersDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vice-PresidentMevr. Marion Wopereis
TreasurerMevr. Hermien Schuurmans
Recording SecretaryMevr. Désirée van Vliet
Corresponding SecretaryDhr. Jeroen Vermaas
PublicityMevr. Anne-Riet Vugts
HospitalityMevr. Joke Metz
Bestuur

 

 

 

 

We heten u van harte welkom

bij onze bijeenkomsten in seizoen 2023-2024

                   Om u aan te melden voor een van de bijeenkomsten verzoeken wij u vriendelijk een mail      te sturen aan onze President Dhr. Jean Brouwers:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tenzij anders aangegeven.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat we in de nabije toekomst willen overstappen op betaling als aanmelding

Seizoen 2023-2024

Zaterdag 2 september 2023

In de ochtend wordt de AGM gehouden. Na de lunch geeft Mevr. Anke Verhoeven, 1e graad Ikkyu Shihan Somu, een interessante Sogetsu demonstratie aangevuld met een uitdagende Sogetsu workshop.

Jubileum Tentoonstelling 3-5 november 2023

In Huis van Eemnes wordt ter ere van het 40-jarig jubileum van Ikebana International Netherlands #215 een mooie tentoonstelling georganiseerd. Alle leden worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere tentoonstelling.

Zaterdag 4 november 2023

Bijeenkomst in Huis van Eemnes ter ere van het 40-jarig jubileum. Het programma wordt nader uitgewerkt.

Zaterdag 20 januari 2024

Nieuwjaarsbijeenkomst. Het programma wordt nader uitgewerkt.

Zaterdag 6 april 2024

Voorjaarsbijeenkomst met 2 workshops. het programma wordt nader uitgewerkt.

Zaterdag 25 mei 2024

Afsluiting seizoen 2023-2024. Het programma wordt nader uitgewerkt.

Seizoen 2022-2023

Woensdag 26 januari 2022

De nieuwjaarsbijeenkomst wordt door coronamaatregelen verschoven naar zaterdag 19 maart.

Zaterdag 19 maart 2022

De uitgestelde nieuwjaarsbijeenkomst. We brengen een bezoek aan museum Singer in Laren met een interessante rondleiding en feestelijke lunch. In de middag in Huis van Eemnes een Ikenobo workshop o.l.v. Dhr. Arie Huisman met Monpyo van Ikenobo Sokakan, tweede graad professor. Partners en introducés zijn welkom.

Woensdag 11 mei 2022

Afsluiting seizoen 2021-2022 in Huis van Eemnes met een dubbele workshop. Dhr. Jeroen Vermaas, Master van de Ichiyo school geeft een uitdagende Ichiyo workshop. Na de lunch geeft Mevr. Anne-Riet Vugts, Sogetsu Branch director  een inspirerende Sogetsu workshop.

Floriade van 5 t/m 17 augustus  2022 in Almere

Ikebana International staat op de Floriade in het Japan Paviljoen met een Ikebana tentoonstelling samen met het NIV (de Nederlandse Ikebana Vereniging).

Woensdag 31 augustus 2022

In de ochtend wordt de AGM gehouden in Huis van Eemnes. Na de lunch wordt  door Dhr. Jeroen Vermaas, Mater van de Ichiyo school, een verrassende Ichyo demonstratie gegeven en een passende Ichyo workshop verzorgd.

Zaterdag 12 november 2022

Dhr. Dave van Gompel, lakmeester Tokyo University of the Arts en Mevr. Mariëlle van Strijp, Sogetsu lerares, verzorgen samen een unieke bijeenkomst, waar gewerkt wordt met lakwerk uit Japan.

Zaterdag 14 januari 2023

Voor onze Nieuwjaarsbijeenkomst brengen wij een bezoek aan Museum Voorlinden in Wassenaar. Na een feestelijke lunch bezoeken wij onder leiding van een gids de overzichtstentoonstelling van de Italiaanse arte-poverakunstenaar Guiseppe Penone. Sculpturen, installaties, tekeningen en foto's zullen onze zintuigen prikkelen. Partners en introducés zijn welkom.

Zaterdag 1 april 2023

Een Ikenobo en een Ohara workshop staan op het programma voor deze bijeenkomst.

Zaterdag 20 mei 2023

Afsluiting seizoen. Op deze dag brengen we onder leiding van een gids een bezoek aan de Biesbosch. Het programma wordt nog verder uitgewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Over Ikebana

Ikebana is Japans bloemschikken. De Nederlandse afdeling van Ikebana International is opgericht 10 september 1981 als Chapter # 215. Dit geeft reeds aan dat er over de gehele wereld afdelingen zijn die tezamen een internationale gemeenschap vormen met de beoefening van het Japans bloemschikken als gemeenschappelijke activiteit. In Ikebana International zijn alle scholen van het Japans bloemschikken verenigd, van de oudste tot de meest moderne. Het motto van Ikebana International is:

"Friendship Through Flowers"

Ikebana, afgeleid van de Japanse woorden ikeru (=leven, scheppen) en hana (=bloem) is een oude kunst die in de 6e eeuw na chr. met het Boeddhisme uit China is gekomen. De Japanse priester Ono-no-Imoko, die zich als kluizenaar bij een meer in de buurt van Kyoto terugtrok, was waarschijnlijk de eerste die bloemen en takken schikte in de tempel. Andere priesters volgden zijn voorbeeld en zo ontstond de Ikenobo-school. (Ikenobo betekent "hutje bij het meer").

De import van westerse bloemen in Japan inspireerde aan het einde van de 19e eeuw Unshin Ohara tot het maken van schikkingen in platte bakken op prikkers (kenzans). Zo ontstond de Ohara-school.

In 1927 werd de Sogetsu-school opgericht. De stichter Sofu Teshigahara gaf een nieuwe impuls aan moderne stromingen zodat er ook moderne en abstracte schikkingen konden worden gemaakt. Sofu was tevens een bekend beeldhouwer waarvan de werken zowel in Amerikaanse als in Europese musea te vinden zijn.

In de dertiger jaren werd de Ichiyo-school opgericht door Mw Ichiyo Kasuya. De stijl van deze school is sierlijk en reflecteert de veranderingen van onze tijd, zoals dat ook bij architectuur het geval kan zijn.

Uit het voorgaande blijkt dat Ikebana zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld van een godsdienstig gerichte kunst tot een algemene kunst waarin iedereen zich kan uitdrukken. Door oefening krijgt men oog voor het lijnenspel, het evenwicht en de ruimte.

Er is een fundamenteel verschil tussen Westerse en Japanse bloemsierkunst. De Westerling legt zich erop toe om ruimten te vullen, de Japanner tracht juist ruimte te scheppen. Let de Westerling vooral op hoeveelheid en kleur van de bloemen, bij de Japanner overheerst de lijn van het arrangement terwijl de bloem vaak alleen als kleuraccent dient. Met een paar simpele takken en een enkele bloem maakt men al een eigen creatie.

Men wordt door Ikebana zich meer bewust van de natuur en raakt geïnspireerd tot het maken van schikkingen. Wanneer men buiten is, zoekt men steeds naar materiaal. Het vraagt veel aandacht om een tak in de gewenste vorm te buigen of te snoeien. Ikebana is daardoor een goede oefening in geduld en zelfdiscipline. Al schikkend komt men tot rust in het drukke dagelijks bestaan. Ikebana is een boeiende mogelijkheid tot zelfexpressie.