Ikebana International

Chapter # 215 The Netherlands

 

We heten u van harte welkom

bij onze bijeenkomsten in seizoen 2018 - 2019

Om u aan te melden voor een van de bijeenkomsten verzoeken wij u vriendelijk een mail te sturen aan onze penningmeester hr. J. Brouwers:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. tenzij anders aangegeven.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat we in de nabije toekomst willen overstappen op betaling als aanmelding

 

Korte verslagen van bijeenkomsten uit vorige seizoenen kunt u onder het programma van 2018-1019 lezen

 

 

Seizoen 2018 - 2019

 

Woensdag 15 mei 2019 Afsluiting seizoen 2018-1019

Let op dit is een woensdag!
Deze dag zullen we bamboekwekerij Kimmei in Valkenswaard bezoeken. De eigenaar heeft een zeer goede kennis van bamboeplanten, bezoekt andere werelddelen om nieuwe soorten te onderzoeken en staat in contact met kwekers over de hele wereld. Ook heeft hij artikelen over bamboe geschreven in gespecialiseerde tijdschriften. Al uw vragen over bamboe kunt u stellen tijdens de rondleiding die we in de ochtend zullen krijgen door de exotische tuin bij de kwekerij. Na een lunch in de omgeving vertrekken we naar Eindhoven, waar we een middagworkshop met als basismateriaal bamboe zullen houden onder leiding van Sogetsu lerares Mariëlle van Strijp. Noteer de datum vast in uw agenda voor deze bijzondere dag. 

 

 

Seizoen 2018 - 2019

 

Woensdag 28 augustus 2019

ALV/AGM met Ikenobo demonstratie en workshop in De Hilt in Eemnes

Zaterdag  30 november 2019

Lezing over Mingei door J. Rauwenhoff en gerelateerde middag workshop door C. van der Meer en J. Vermaas  in De Hilt Eemnes. 

Noteer de datum a.u.b. in uw agenda.

Woensdag 15 januari 2020

Nieuwjaars bijeenkomst. Noteer de datum a.u.b. in uw agenda.

Zaterdag 14 maart 2020

Twee workshops in De Hilt Eemnes. Noteer de datum a.u.b. in uw agenda.

Woensdag 13 mei 2020

Afsluiting seizoen 2019-2020 bijeenkomst. Noteer de datum a.u.b. in uw agenda.

 

 

Korte verslagen van afgelopen bijeenkomsten

 

Seizoen 2018-2019

Zaterdag 9 maart 2019

De voorjaarsbijeenkomst was weer heerlijk. Jenneke Soejoko (Sogetsu) en Els van Vlimmeren (Ohara) verzorgden voor ons twee lente-workshops. Jenneke liet ons een luchtige schikking maken in 3 containers. We werden verzocht om een connectie te maken tussen 3 transparant glazen containers met de materialen die ze voor ons meegebracht had. Daaronder waren treurwilgen-takken, die uiterst buigzaam zijn, verschillende Calla's en verschillende soorten bladmateriaal. 
Els had na de lunch voor ons een veelheid aan bloemen en verzocht ons een Hana Kanade te maken, waarbij we in een lage schaal met 3 kenzan en 3 hooflijnen een schikking maakten waarbij de hoofdlijnen elkaar min of meer kruisen, maar niet aanraken. 
De Sogetsu-les was een uitdaging voor de niet-Sogetsu leden, maar dat was bij de Ohara workshop ook het geval merkten we. Gelukkig begeleidden beide leraren ons deskundig en geduldig.  
Al met al werden er deze dag weer veel mooie schikkingen gemaakt. Het was een plezierige en leerzame dag. 

De foto's worden binnenkort gepubliceerd. Zie onder de knop foto's. 

 

Nieuwjaarsbijeenkomst  woensdag 16 januari 2019 

Het bezoek met rondleiding aan de tentoonstelling "Out of Office" in het Singer in Laren was zonder meer een heel interessante dag. De rondleiding was waardevol om de getoonde kunstwerken nog beter in context te kunnen zetten en begrijpen. Onze Nieuwjaarslunch in hetzelfde museum was smakelijk en gezellig. Aan twee lange tafels werd vriendschappen bestendigd en aangeknoopt. Mooi om te zien gebeuren. En zoals elk jaar tijdens de lunch een gewoonte is geworden werd een kleine tafel-workshop gegeven. Dit jaar was Désirée van Vliet de vaardige begeleider van de mini-workshop "Japans verpakken van een klein geschenk". Désirée had voor alle deelnemers een prachtige nieuwjaarswens gemaakt waarop een door haar in de stijl van Sumi-e geschilderde  bamboe prijkte naast de beste wensen voor het nieuwe jaar. Al met al een heerlijke dag, die we zo weer over willen doen. 

Zaterdag 24 nov. 2018

Shinto-master Paul de Leeuw gaf deze dag een zeer interessante lezing voor ons. Aansluitend aan zijn lezing werden er veel vragen gesteld. 

Voor het ochtendpogramma  was er een workshop Ensō schilderen. De Ensō is het teken van oneindigheid en wordt gerepresenteerd door een cirkel, open of gesloten. Deelnemers leerden over de achtergrond  van de Ensō en hoe de cirkel geschilderd wordt. De mooiste Ensō werd door de deelnemers op een board gemonteerd. 

Voor meer informatie over Shinto-master kunt u de volgende site bezoeken.  http://www.shinto.nl/nl/info.htm 

Foto's van deze dag kunt u later bekijken op deze website onder de knop foto's

 
 

Woensdag  5 september 2018

Onze jaarlijkse AGM (ALV) is gehouden met aansluitend een Ichiyo-demonstratie door Corrie van der Meer. Na de lunch hielden we een inspirerende Ichiyo workshop, door Jeroen Vermaas, die ons een klem-schikking vroeg te maken. De materialen waren erg mooi  en de resultaten ook. Kijk op de foto-pagina voor alle foto's

 

 

 

Seizoen 2017 - 2018 

 

Woensdag ! 16 mei 2018

Afsluiting van seizoen 2017 - 2018

In de ochtend leek het te gaan regenen, maar het bleek alleszins mee te vallen. We gingen na een heerlijke koffie met een fris stuk appelgebak, wandelen in de Wouwse Plantage. Het bleek een mooi natuurgebied te zijn dat ligt in de buurt van Roosendaal. Rianne Machielse, IVN gids en Sogetsu lerares gaf uitgebreid uitleg over dit natuurgebied. En dat niet alleen; ze wist leuke wetenswaardigheden te vertellen over planten die we zagen.  Rianne kent vele namen van de berm-plantjes, waaronder het Dravik gras, de bonte Wikke en de Dagkoekoeksbloem, de gewone Rolklaver en de gewone Smeerwortel en het Streepkruid. Het leek gewoon en heette soms zo, maar het was uitzonderlijk . Met kleine emmertjes en mandjes werd er overal geplukt. Naarmate we langer keken, was er meer te zien. Ook op de terugweg, toen men al lang ruim voldoende had geplukt, werden er nog heel veel mooie plantendelen geplukt die men op de heenweg niet had opgemerkt. De wandeling en de gedeelde kennis maakte iedereen opmerkzamer en alerter op al het berm-natuurschoon. 

Na de heerlijke lunch was de les 'miniatuur ikebana' aan de beurt. Dit is een les die in het curriculum van meerdere ikebana-scholen voorkomt. In de Sogetsu-school gebruiken we mini-vaasjes die niet groter mogen zijn dan de dop van een lipstick of die in de palm van één hand passen. Een van de deelnemers had daarom een aantal lipstick--kapjes meegenomen, waar een fraaie schikking uit voortkwam. Anderen hadden een veelheid aan vaasjes bij elkaar gezocht en we bewonderden alle vaasjes en bijbehorende Dai's. Het was een lust voor het oog. Corry van Dongen bracht voor iedereen een klein vaasje mee, die ooit eens tijdens een I.I.-workshop werden gemaakt en die ze al jaren bewaard had. De vaasjes kwamen voor deze workshop heel goed van pas. Dank Conny voor het meebrengen en uitdelen. We zullen er plezier aan beleven.

De foto's van deze heerlijke dag staan inmiddels op de webpagina. U kunt daar ook zien welke interpretaties van de les deze middag gemaakt werden.

Rianne werd na afloop in het zonnetje gezet door Jean en Corrie en na een hartelijk applaus wensten we elkaar een mooie zomer toe. Misschien tot in Brugge hoorden we veel en daarmee werd dit seizoen prachtig afgesloten. 

Voor meer informatie van de Wouwse Plantage kunt u terecht op de volgende website https://www.vvvbrabantsewal.nl/nl/brabantse-wal/wouwse-plantage

Voor meer informatie over bermplanten raden we u de volgende website aan. http://www.wildebloemen.info

We wensen u een mooie zomer toe en hopen u allen in september terug te mogen zien bij de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen op woensdag 5 september 2018. De Ichiyo school neemt een prominente plaats in bij de ERC Brugge 2018. De demonstratie en workshop zal een weerspiegeling zijn van het geleerde tijdens de ERC in Brugge.

 

Zaterdag 3 maart 2018

Voorjaarsbijeenkomst in De Hilt in Eemnes.

Voor deze dag hebben we weer een interessant programma kunnen opstellen. In de ochtend werd een lezing gehouden door  dhr. J. Brouwers over het bekende Japanse Arita porselein. Aan de hand van foto's liet hij de kunst en het vakmanschap van de Japanse keramisten zien, waarbij hij o.a. uitleg gaf over de symboliek van de decoraties op het porselein. 
Na de lunch gaf Ikenobo-leraar Corrie van der Meer een Ikenobo workshop, die recht deed aan het thema van de ochtend-lezing.
U kunt de foto's van deze workshop bekijken onder de knop foto's 

 

Woensdag 17 januari 2018

Aan de Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 namen 24 personen deel. Om 10.00 uur stonden de typische échte Bossche Bollen met koffie of thee klaar in het restaurant van het Nederlandse hoofdkantoor van fa.Würth. In het pand is een klein museum gevestigd. De bedrijfscollectie omvat zo'n 17.000 voornamelijk moderne kunstwerken, waarvan delen worden tentoongesteld in 14 eigen musea door West-Europa. In het Nederlandse hoofdkantoor is de tentoonstelling "Stille Dialoog" nog tot en met 25 februari te zien. Aan de hand van de kunstwerken van 23 kunstenaars is te zien hoe stillevens binnen de kunst een opleving kregen na de opkomst van de fotografie.
Na de anderhalf durende rondleiding door Mariëlle van Strijp, genoten we van een heerlijke lunch in de nabij gelegen Eeterij De Dungense Brug. Na de lunch werd de jaarlijkse vrolijke loterij gehouden en verzorgde Jeroen Vermaas een kleine mini-workshop, waarin we leerden hoe we met Mizuhiki (papierdraad) een eetstokjes-legger (hashi-oki) kunnen maken. Het nieuwe jaar voor Ikebana International the Netherlands # 215 is goed van start gegaan in deze leerzame en gezellige dag.

 

Zaterdag 18 november 2017

4 Nieuwe Sogetsu-4e graads leraressen, Rianne Machielse, Marion Wopereis, Esther Hoogland en Mariëlle van Strijp, gaven een hele dag workshops in De Hilt in Eemnes. De deelnemers werkten in kleine groepjes bij de leraressen en ruilden na ongeveer 30 minuten van lerares. Dit noemden we de caroussel-workshops.  Aan een grote lange tafel in het midden van de zaal kon men zijn materiaal laten rusten tot alles gemaakt en verzameld was.
Rianne leerde de deelnemers om gekleurd Tyvak-papier met een strijkbout te vervormen. Bij Marion haakte men een raffia-vorm met een dikke maat haaklnaald. Esther liet verschillende manieren zien om te vlechten met vers Lily-bladmateriaal. Bij Mariëlle kon men met een heteluchtpistool bamboestrips buigen. Enkele deelnemers waren zo enthousiast over de technieken dat zij na een snelle lunch tijdens de pauze wilden doorwerken.
De 4 vormen, die in de ochtend werden gemaakt, kon men in de middag gebruiken in een schikking, waarbij men een Monstera-blad kreeg en een groen-witte (mini-)Anthurium.  In de middag maakten enkelen meerdere schikkingen met het gemaakte materiaal.

 

Woensdag 30 augustus 2017

(AGM annual general meeting)  ALV met demonstratie en workshop door Ohara headmaster Conny van Dongen

 

Seizoen 2016-2017

Zaterdag  6 Mei 2017.

Voor de afsluiting van dit seizoen zijn we op een prachtige zonnige dag naar de Japanse tuin in landgoed Clingendael in Den Haag geweest. De azalea bloeiden uitbundig in hun rode en roze kleuren en de wisteria stond met volle knoppen te wachten op nog slechts enkele uren zon voor ook die in volle pracht te zien zou zijn. Na de lunch, met toost op het afgelopen verenigingsjaar, in Brasserie Berlage, nabij het Haags Gemeentemuseum, bezochten we de tentoonstelling "Porselein met Karakter" in het Haags gemeentemuseum. De tentoonstelling legde prachtig uit wat de verschillende beeltenissen betekenen en wat de  teksten aan extra informatie bevatten. Vaak refereert de afbeelding of de tekst aan een oud verhaal of wenst geluk en voorspoed voor de eigenaar/toeschouwer, een fenomeen dat we vaak in Japanse kunst tegenkomen.

Het bestuur dankt u voor de getoonde interesse in het afgelopen jaar en wenst u allen een goede zomer. We hopen u weer allen te mogen begroeten op de eerste bijeenkomst op woensdag 30 augustus 2017

Zaterdag 4 maart 2017

In de Hilt in Eemnes heeft de heer J. Brouwers een lezinggegeven met als thema "Van Korin tot Zeshin", twee Japanse schilders en lakspecialisten. Na de bijzonder interessante lezing was een een lunch met aansluitend de themaworkshop "Rimpa" door Irene Kho van de Oharaschool. De twee thema's sloten naadloos op elkaar aan.

Zaterdag 14 Januari 2017

Zaterdag    5 November 2016

Woensdag 24 Augustus 2016