Ikebana International

Chapter # 215 The Netherlands

 

We heten u van harte welkom

bij onze geplande bijeenkomsten in seizoen 2017 - 2018

Om u aan te melden voor een van de bijeenkomsten verzoeken wij u vriendelijk een mail te sturen aan onze penningmeester hr. J. Brouwers:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma 2017 - 2018

 

Woensdag ! 16 mei 2018

Afsluiting van seizoen 2017 - 2018

Let op: Het gaat hier om een woensdag.. en een mooie woensdag zal het worden met het volgende programma.

In de ochtend zullen we gaan wandelen in de Wouwse Plantage, een natuurgebied in de buurt van Roosendaal. Onder begeleiding van Rianne Machielse, IVN gids en Sogetsu lerares zullen we uitleg krijgen over dit natuurgebied en gaan we kleine delen van planten uit de natuur meenemen voor onze workshop in de namiddag. Rianne kent alle namen van de berm-plantjes, waarvan we kleine onderdelen zullen afknippen. Breng daarom ook een mandje of klein emmertje mee, zodat het groenmateriaal mooi vers kan blijven. Na de lunch zullen we met het materiaal gaan werken in de les 'miniatuur ikebana'. Dit is een les die in het curriculum van meerdere ikebana-scholen voorkomt. In de Sogetsu-school gebruiken we mini-vaasjes die niet groter mogen zijn dan de dop van een lipstick. Het is voor de deelnemers een uitdaging om geschikte vaasjes mee te brengen voor deze workshop, want voor de workshop gebruiken we minimaal 5 vaasjes. 

Voor aanmelding graag een mailtje naar het volgende e-mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Voor meer informatie van de Wouwse Plantage kunt u terecht op de volgende website https://www.vvvbrabantsewal.nl/nl/brabantse-wal/wouwse-plantage

 

Seizoen 2018 - 2019

 

Woensdag ! 22 augustus, 2018

Bijeenkomst met demonstratie, lunch en aansluitende workshop

Let op: Het gaat hier om een woensdag!

 

Korte verslagen van de afgelopen bijeenkomsten

 

Zaterdag 3 maart 2018

Voorjaarsbijeenkomst in De Hilt in Eemnes.

Voor deze dag hebben we weer een interessant programma kunnen opstellen. In de ochtend zal een lezing gehouden worden door  dhr. J. Brouwers over het bekende Japanse Arita porselein. Aan de hand van foto's laat hij de kunst en het vakmanschap van de Japanse keramisten zien, waarbij hij o.a. uitleg zal geven over de symboliek van de decoraties op het porselein. 
Na de lunch zal Ikenobo-leraar Corrie van der Meer een Ikenobo workshop geven, die recht zal doen aan het thema van de ochtend-lezing.
We vertrouwen erop een interessante dag te hebben georganiseerd en hopen op veel aanmeldingen voor deze dag.
Aanmeldingen vóór zondag 25 februari bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Woensdag 17 januari 2018

Aan de Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 namen 24 personen deel. Om 10.00 uur stonden de typische échte Bossche Bollen met koffie of thee klaar in het restaurant van het Nederlandse hoofdkantoor van fa.Würth. In het pand is een klein museum gevestigd. De bedrijfscollectie omvat zo'n 17.000 voornamelijk moderne kunstwerken, waarvan delen worden tentoongesteld in 14 eigen musea door West-Europa. In het Nederlandse hoofdkantoor is de tentoonstelling "Stille Dialoog" nog tot en met 25 februari te zien. Aan de hand van de kunstwerken van 23 kunstenaars is te zien hoe stillevens binnen de kunst een opleving kregen na de opkomst van de fotografie.
Na de anderhalf durende rondleiding door Mariëlle van Strijp, genoten we van een heerlijke lunch in de nabij gelegen Eeterij De Dungense Brug. Na de lunch werd de jaarlijkse vrolijke loterij gehouden en verzorgde Jeroen Vermaas een kleine mini-workshop, waarin we leerden hoe we met Mizuhiki (papierdraad) een eetstokjes-legger (hashi-oki) kunnen maken. Het nieuwe jaar voor Ikebana International the Netherlands # 215 is goed van start gegaan in deze leerzame en gezellige dag.

 

Zaterdag 18 november 2017

4 Nieuwe Sogetsu-4e graads leraressen, Rianne Machielse, Marion Wopereis, Esther Hoogland en Mariëlle van Strijp, gaven een hele dag workshops in De Hilt in Eemnes. De deelnemers werkten in kleine groepjes bij de leraressen en ruilden na ongeveer 30 minuten van lerares. Dit noemden we de caroussel-workshops.  Aan een grote lange tafel in het midden van de zaal kon men zijn materiaal laten rusten tot alles gemaakt en verzameld was.
Rianne leerde de deelnemers om gekleurd Tyvak-papier met een strijkbout te vervormen. Bij Marion haakte men een raffia-vorm met een dikke maat haaklnaald. Esther liet verschillende manieren zien om te vlechten met vers Lily-bladmateriaal. Bij Mariëlle kon men met een heteluchtpistool bamboestrips buigen. Enkele deelnemers waren zo enthousiast over de technieken dat zij na een snelle lunch tijdens de pauze wilden doorwerken.
De 4 vormen, die in de ochtend werden gemaakt, kon men in de middag gebruiken in een schikking, waarbij men een Monstera-blad kreeg en een groen-witte (mini-)Anthurium.  In de middag maakten enkelen meerdere schikkingen met het gemaakte materiaal.

 

Woensdag 30 augustus 2017

(AGM annual general meeting)  ALV met demonstratie en workshop door Ohara headmaster Conny van Dongen

 

Jaarprogramma 2016-2017

Zaterdag  6 Mei 2017.

Voor de afsluiting van dit seizoen zijn we op een prachtige zonnige dag naar de Japanse tuin in landgoed Clingendael in Den Haag geweest. De azalea bloeiden uitbundig in hun rode en roze kleuren en de wisteria stond met volle knoppen te wachten op nog slechts enkele uren zon voor ook die in volle pracht te zien zou zijn. Na de lunch, met toost op het afgelopen verenigingsjaar, in Brasserie Berlage, nabij het Haags Gemeentemuseum, bezochten we de tentoonstelling "Porselein met Karakter" in het Haags gemeentemuseum.De tentoonstelling legde prachtig uit wat de verschillende beeltenissen betekenden en wat de  teksten aan extra informatie bevatten. Vaak refereert de afbeelding of de tekst aan een oud verhaal of wenst geluk en voorspoed voor de toeschouwer, een fenomeen dat we ook vaak in Japanse kunst tegenkomen.

Het bestuur dankt u voor de getoonde interesse in het afgelopen jaar en wenst u allen een goede zomer. We hopen u weer allen te mogen begroeten op de eerste bijeenkomst op woensdag 30 augustus 2017

Zaterdag 4 maart 2017

In de Hilt in Eemnes heeft de heer J. Brouwers een lezinggegeven met als thema "Van Korin tot Zeshin", twee Japanse schilders en lakspecialisten. Na de bijzonder interessante lezing was een een lunch met aansluitend de themaworkshop "Rimpa" door Irene Kho van de Oharaschool. De twee thema's sloten naadloos op elkaar aan.

Zaterdag 14 Januari 2017

Zaterdag    5 November 2016

Woensdag 24 Augustus 2016